Patlama Duvarı


Yırtılma yüzeyi

1-Bir kazanın gücü 120 000 kcal/h (140 kW)’dan fazla ise veya kazan dairesinin tüm kapasitesi           1 200 000 kcal/h (1400 kW)’dan fazla ise veya kurulu kapasitenin kazan dairesi hacmine bölümü 945 kcal/m3h (1100 W/m3)’den fazla ise; kazan dairesinin, kazan patlaması durumunda binaya bir zarar vermemesi için bir yırtılma yüzeyi inşa etmek zorunludur.

Bu yüzey kazan dairesinin tavanında veya yan duvarlarında olabilir.

2-Yırtılma yüzeyi için ayrılması gereken alan kazan dairesi hacmine bağlıdır. Bu alan 300 m3 hacme kadar olan kazan dairelerinde 0,2 m2/m3 büyüklüğünde olmalıdır.

3-Aşağıda belirtilen durumlarda yukarıda bahsedilen şartlara bakılmaksızın mutlaka bir yırtılma yüzeyi bulunmalıdır.

a) Öğrenci yurdu, okul, hastane, tiyatro, sinema gibi insanların toplu halde bulunduğu binalarda.

b) Kazan dairesinin üstünde veya yakınında bina varsa.

c) Aynı kazan dairesinde doğal gaz ile beraber katı yakıt veya sıvı yakıt gibi diğer yakıtlar kullanılıyorsa.





Kazan dairesi için minimum hacim 8 m3olmalıdır. Endüstriyel kazan dairelerinin bu ölçülerin çok üzerinde boyut gerektireceğinden bilinmekle birlikte, yazılı bir kural olduğu için burada zikredilmiştir.

***Kazanların ve diğer büyük cihazların yerleştirilmesi ve bakımı için yeter büyüklükte alan bırakılmakla beraber mümkün olan en küçük hacim kullanılmalıdır. Maksimum kazan dairesi hacmi kazan gücünün            her 293 kW (252000 kcal/h)’lik kısmı için 21 m3’tür.

 

***Mimari proje aşamasında aşağıda belirtilen eleman durumlarına göre uygun büyüklükte bir alan ayrılmalıdır.

***Kazan dairesinin yeri olarak binalarda genellikle bodrum kat seçilir.

***Ancak son yıllarda yüksek verimli ve daha küçük boyutlu kazanların üretilmesiyle sıvı ve gaz yakıtlı kazanlar binaların çatısında da kurulabilmektedir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MYK KONULARINDAN TOPLANMIŞ BİR ÇALIŞMA

MYK KONULARINDAN TOPLANMIŞ BİR ÇALIŞMA https://www.turkiye.gov.tr/myk-mesleki-yeterlilik-belgesi-dogrulama MYK KONULARINDA...