KARA FIRIN


KARA FIRIN VE LAHMACUN FIRINLARINDA DOĞAL GAZ KULLANIM ESASLARI

 

Tanım

Kara fırın veya odunlu fırın olarak tabir edilen fırınlar, uzunluğu 4-6m, genişliği 3-5m arasında değişen tabanı elips, tavanı kubbe şeklinde ve tavan yüksekliği 1m civarında olan ateş tuğlasından örme pişirme fırınlarıdır.

Çalışma prensibi;

Fırın gerekli pişirme sıcaklığına kadar (280–300 derece) ısıtılmakta ve brülör kapatılmaktadır. Kapaklar kapatıldıktan 5–10 dakika sonra pişirme işlemine başlanmaktadır. Pişirme işlemi yaklaşık 2 saat sürmekte, fırın boşaltıldıktan sonra brülör tekrar ateşlenerek fırın pişirme sıcaklığına kadar ısıtılmaktadır.

 

Kara Fırınlarda Doğalgaz Kullanımı

Bu amaç için imal edilen brülörler; TSE tarafından kabul gören uluslararası standartlara ve TSEK veya TSE belgesine sahip olmadığından, ilgili standarda uygun olarak özel üretilen brülör, bu brülörün kullanılacağı kara fırın ve fırın içerisinde oluşan atık gazın tahliyesinde kullanılacak baca sistemi için  “TSE Özel İnceleme Raporu” alınarak Özel İnceleme Raporu Verilmesi Talimatına uygun olarak Proje Onay ve Tesisat Kontrol işlemi yapılmalıdır.

 

Kara Fırın ve Lahmacun Fırınlarında Brülör Montajı

Ø  Brülör, fırına rijit biçimde bağlanabilecek bir konstürüksiyona sahip olmalı ve kapak plakası kalınlığı minimum 10mm olmalıdır.

Ø  Brülörün herhangi bir sebeple sökülmesi durumunda, brülörü kapatıp gaz akışını kesebilen bir tertibat bulunmalıdır.

Ø  Yanma odası üzerinde alev gözetleme camı bulunmalı, alevin teşekkülü ve biçimi buradan tam olarak izlenebilmelidir.

Ø  Brülör; fırın içi sıcaklığa ve neme dayanıklı malzemelerden imal edilmeli ve fırın içi sıcaklığın korunabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması tavsiye edilir.

Ø  Elektrik tesisatında ve otomatik kontrol panosunda bulunacak sesli ve ışıklı ikazlar muntazam yerleştirilmeli,  kolay görülebilir ve anlaşılır olmalıdır.

Ø  Sistem; sürekli açık bir pilot alevle veya alev kaybolması durumunda devreye giren bir elektronik ateşleme sistemi ile ateşlenmelidir.

Ø  Ateşleme komutu verilmeden sistemde alev oluşmuş ise alevi algılayıp devreyi kapatacak otomatik kontrol sistemi bulunmalıdır.

Ø  Sistem; ateşleme sonrası alev kontrolü yapılıp alev teşekkülü görüldükten sonra işletme konumuna geçmelidir.

Ø  İşletme konumunda herhangi bir sebeple alev kaybolması durumunda sistem otomatik olarak gazı kesip arıza konumuna geçmelidir.

Ø  Sistemde minimum ve maximum sıcaklık ayarı yapılabilen ve sisteme kumanda edebilen bir termostat bulunmalıdır.  Fırın içi sıcaklık sürekli olarak kontrol edilebilmeli ve sıcaklık ölçümü fırın yanma haznesinin ters köşesinden yapılmalıdır. Fırının aşırı ısınmasını önlemek amacıyla fırın içerisindeki sıcaklığın maximum 330°C ‘ye çıkması durumunda, brülör devre dışı kalmalıdır.

Ø  Fırın üzerinde rahatlıkla görülebilen bir noktada okunaklı puntolarla hazırlanmış            “Fırın Kullanma Talimatı” bulunmalıdır.

Ø  Kullanılacak her brülör bek sistemi için kesme vanası konmalıdır.

Ø  Sistemin otomatik çalışmasını sağlayacak nitelikte solenoid valf kullanılmalıdır.

Ø  Tesisat ile brülör bekleri arasındaki bağlantı maximum 40cm uzunluğunda flexible bağlantı elemanları ile yapılmalıdır.

Ø  Sisteme bir adet minimum gaz basınç prosestatı ve düz regülatör kullanılması veya regülatör kullanılmaması durumunda bir adet de maximum gaz basınç prosestatı kullanılmalıdır.

Ø  Kolektör öncesinde gözenek açıklığı 50 mikron olan filtre kullanılmalıdır.
 
 
 
 


 








Gaz Tüketimi (Debi) Hesabı

Her bir brülör bekinin gaz tüketimi, o bek de kullanılan enjektörün kesit alanına göre hesaplanacaktır. Bunun için aşağıda belirtilen formül kullanılacaktır.

 



Q: Gaz debisi (Nm3/h)

A: Enjektör deliği kesit alanı (mm2)

K: Enjektör şekil ve uzunluğa göre boşaltma faktörü (0,85)

P: Gaz basıncı (mmSS), 21mbar = 210 mmSS, 50mbar = 500 mmSS

ρ: Bağıl gaz yoğunluğu (havaya göre) = 0,67

 

Enjektör çapı 4mm olan bekin; 21mbar basınçta kapasitesi 2,72m3/h,

                                                   50mbar’da kapasitesi 4,2 m3/h olarak hesaplanır.

 

Projelendirmede bu bilgiler açık olarak verilmeli, tesisat kontrolünde istendiğinde bek çaplarının kontrol imkânı sağlanmalıdır.

Servis Kutusu basıncı 300mbarg olan tesisatlarda çalışma basıncı 50mbarg olarak ayarlanacak ve hesaplamalar 50mbarg’ a göre yapılacaktır. Servis Kutusu basıncı 21mbarg olan tesisatlarda hesaplamalar 21mbarg’ a göre yapılacaktır. Servis Kutusu basıncı 300mbarg olan tesisatlarda çalışma basıncı 21mbarg olamaz.

 

 

Bacalar

Baca hesaplamaları TS EN 13384–1 standardına göre yapılmalıdır. Kara Fırınlarda ve Lahmacun Fırınlarında Pw = 10 Pa, baca gazı sıcaklığı ise 200ºC alınmalıdır. 

Baca üzerinde atık gaz akışına engel olabilecek kapak, klape, fan v.b. hiçbir aparat bulunmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MYK KONULARINDAN TOPLANMIŞ BİR ÇALIŞMA

MYK KONULARINDAN TOPLANMIŞ BİR ÇALIŞMA https://www.turkiye.gov.tr/myk-mesleki-yeterlilik-belgesi-dogrulama MYK KONULARINDA...